|  | 

Inne

Jak uniknąć niebezpieczeństw związanych z fast foodami?

img-responsive

Fast foody to jedyny sposób na jedzenie, gdy jesteś głodny – wygodnie jest zamówić i zjeść w krótszym czasie. Ale kiedy jesz fast foody, mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia.

1. Kalorie: Fast foody zawierają nadmierną ilość kalorii, które są niezdrowe dla naszego organizmu.

2. Sól: Kiedy jemy fast foody, do jedzenia dodawana jest sól, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia.

3. Kwasy tłuszczowe trans: Fast foody zawierają kwasy tłuszczowe trans, które nie są korzystne dla naszego organizmu.

4. MSG: MSG to sztuczny słodzik, który jest obecny w większości fast foodów. Substancja ta jest szkodliwa dla naszego organizmu.

5. GMO: GMO to organizmy modyfikowane genetycznie, które są obecne w większości przetworzonej żywności. Nie są one korzystne dla naszego organizmu.

6. Azotany: Azotany są również dodawane do żywności typu fast food. Wiadomo, że azotany są rakotwórcze.

7. Cholesterol: Fast foody zawierają cholesterol, który nie jest korzystny dla naszego organizmu.

8. Cukier: Fast foody zawierają cukier, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia.

9. Sztuczne kolory: Fast foody zawierają sztuczne barwniki, które nie są korzystne dla naszego organizmu.

10. Dodane środki konserwujące: Większość fast foodów zawiera konserwanty, które są szkodliwe dla naszego organizmu.

11. Bisfenol A: BPA jest stosowany jako plastyfikator w produkcji poliwęglanu. Jest to substancja zaburzająca gospodarkę hormonalną.

12. Ftalany: Są to substancje chemiczne dodawane do żywności typu fast food. Wiadomo, że powodują raka.

13. Antybiotyki: Antybiotyki są obecne w żywności typu fast food. Są one szkodliwe dla naszego organizmu.

14. Glutaminian monosodowy: Jest on dodawany do żywności typu fast food jako wzmacniacz smaku i wiadomo, że powoduje nadpobudliwość u dzieci.

15. N-nitrozwiązki: Są to substancje rakotwórcze. Dodaje się je do żywności typu fast food.

16. Listeria: Jest to patogen występujący w żywności gotowej do spożycia. Wiadomo, że może powodować uszkodzenia mózgu u noworodków.

17. Triclosan: Triclosan to substancja chemiczna dodawana do mydeł i past do zębów. Jest środkiem antybakteryjnym. Jest szkodliwy dla środowiska.

18. Bisfenol A: Jest to substancja zaburzająca gospodarkę hormonalną, używana do produkcji poliwęglanu.

19. Karagen: Jest to ekstrakt z wodorostów morskich, stosowany w fast foodach. Nie jest dobry dla naszego organizmu.

20. Formaldehyd: Jest znany jako czynnik rakotwórczy i jest stosowany w żywności typu fast food.

21. Fumiganty: Jest to substancja chemiczna używana do przygotowywania żywności. Jest to śmiertelna trucizna.

22. Metale ciężkie: Metale ciężkie to pierwiastek toksyczny, który jest stosowany w żywności typu fast food.

Wnioski:

Oto niebezpieczeństwa związane z jedzeniem fast foodów, dlatego musimy być ostrożni, zamawiając fast foody.

uniknac-niebezpieczenstw-zwiazanych-fast-foodami

ABOUT THE AUTHOR