Jak uniknąć niebezpieczeństw związanych z fast foodami?
Fast foody to jedyny sposób na jedzenie, gdy jesteś głodny – wygodnie jest zamówić i zjeść w krótszym czasie. Ale kiedy jesz fast foody, mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia.
1. Kalorie: Fast foody zawierają nadmierną ilość kalorii, które są niezdrowe dla naszego organizmu.
2. Sól: Kiedy jemy fast foody, do jedzenia dodawana jest sól, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia.
3. Kwasy tłuszczowe trans: Fast foody zawierają kwasy tłuszczowe trans, które nie są korzystne dla naszego organizmu.
4. MSG: MSG to sztuczny słodzik, który jest obecny w większości fast foodów. Substancja ta jest szkodliwa dla naszego organizmu.
5. GMO: GMO to organizmy modyfikowane genetycznie, które są obecne w większości przetworzonej żywności. Nie są one korzystne dla naszego organizmu.
6. Azotany: Azotany są również dodawane do żywności typu fast food. Wiadomo, że azotany są rakotwórcze.
7. Cholesterol: Fast foody zawierają cholesterol, który nie jest korzystny dla naszego organizmu.
8. Cukier: Fast foody zawierają cukier, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia.
9. Sztuczne kolory: Fast foody zawierają sztuczne barwniki, które nie są korzystne dla naszego organizmu.
10. Dodane środki konserwujące: Większość fast foodów zawiera konserwanty, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
11. Bisfenol A: BPA jest stosowany jako plastyfikator w produkcji poliwęglanu. Jest to substancja zaburzająca gospodarkę hormonalną.
12. Ftalany: Są to substancje chemiczne dodawane do żywności typu fast food. Wiadomo, że powodują raka.
13. Antybiotyki: Antybiotyki są obecne w żywności typu fast food. Są one szkodliwe dla naszego organizmu.
14. Glutaminian monosodowy: Jest on dodawany do żywności typu fast food jako wzmacniacz smaku i wiadomo, że powoduje nadpobudliwość u dzieci.
15. N-nitrozwiązki: Są to substancje rakotwórcze. Dodaje się je do żywności typu fast food.
16. Listeria: Jest to patogen występujący w żywności gotowej do spożycia. Wiadomo, że może powodować uszkodzenia mózgu u noworodków.
17. Triclosan: Triclosan to substancja chemiczna dodawana do mydeł i past do zębów. Jest środkiem antybakteryjnym. Jest szkodliwy dla środowiska.
18. Bisfenol A: Jest to substancja zaburzająca gospodarkę hormonalną, używana do produkcji poliwęglanu.
19. Karagen: Jest to ekstrakt z wodorostów morskich, stosowany w fast foodach. Nie jest dobry dla naszego organizmu.
20. Formaldehyd: Jest znany jako czynnik rakotwórczy i jest stosowany w żywności typu fast food.
21. Fumiganty: Jest to substancja chemiczna używana do przygotowywania żywności. Jest to śmiertelna trucizna.
22. Metale ciężkie: Metale ciężkie to pierwiastek toksyczny, który jest stosowany w żywności typu fast food.
Wnioski:
Oto niebezpieczeństwa związane z jedzeniem fast foodów, dlatego musimy być ostrożni, zamawiając fast foody.
Najnowsze komentarze